Řízení přívodu kyslíku při vaření piva pomocí regulátorů hmotnostního průtoku Vögtlin

Proč je řízení přívodu kyslíku při vaření piva tak důležité? Je to jednoduché: kyslík je klíčovou složkou pro rozmnožování kvasinkových buněk. A tyto kvasinkové buňky přeměňují glukózu na oxid uhličitý a etanol – lidově řečeno „alkohol“ – v procesu zvaném kvašení. I když kyslík není pro průběh anaerobního kvašení nezbytný, příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku má na samotné kvasinkové buňky špatný vliv. Nedostatek kyslíku brání buňkám v dostatečně rychlém růstu a vede ke vzniku nežádoucích vedlejších produktů. Na druhou stranu nadbytek kyslíku vede k extravagantnímu růstu kvasinek, kdy se „načechrané“ kvasinky mohou vylít na horní část kvasné nádrže. V každém případě vede nesprávné množství kyslíku ke zhoršení chuti a kvality piva.

Regulátor hmotnostního průtoku red-y industrial

Aplikace – požadavky pro dávkování kyslíku

Za „starých časů“, před použitím jakéhokoli řešení regulace průtoku, mohly pivovary řídit průtok kyslíku do svého systému pouze jednoduchým použitím otevření ventilu na plynové lahvi a následným časováním, jak dlouho dávkovat kyslík do nádoby na vaření piva. Tento hrubý odhad mohl způsobit nekonzistenci každé várky s nadměrným nebo nedostatečným okysličením. Řešení, které hledali, je přesně dodávat kyslík po přesně definovanou dobu. Mělo by být navíc dostatečně robustní, aby mohlo fungovat v podmínkách pivovaru, kde jsou zvýšené nároky na odolnost kvůli vysoké vlhkosti prostředí.

dávkování kyslíku při vaření piva

Řešení přívodu kyslíku při vaření piva pomocí regulátoru hmotnostního průtoku Vögtlin red-y industrial

K řízení přívodu kyslíku při vaření piva a přesnému dávkování požadovaného množství kyslíku do varných nádob se používá regulátor hmotnostního průtoku Vögtlin red-y industrial. Kyslík je přidáván do kvasné nádoby s pivem. Regulátor hmotnostního průtoku je umístěn mezi tlakovou láhev s kyslíkem nebo vzduchem a nádobu, která pracuje při atmosférickém tlaku.
Na základě hmotnosti kvasinek v nádobě může pivovar vypočítat, kolik kyslíku budou kvasinkové buňky potřebovat k růstu.
Oproti předchozí situaci, kdy obsluha otevírala ventil plynové lahve ručně, lze s použitím regulátorů průtoku red-y industrial zaručit kvalitu každé várky v konzistentním opakovatelném procesu. Řízená dodávka kyslíku omezuje nadměrné okysličování kvasnic. Kvasnice se již nestává nadýchanou a nevylévá se na horní část nádoby. Snižuje se tak množství odpadu a odpadá dodatečné úsilí a náklady na čištění.
Řada red-y industrial od švýcarského výrobce Vögtlin je dokonale vhodná pro pivovarnictví. Termický senzor průtoku založený na čipovém senzoru MEMS je velice stabilní a nedriftuje. Díky tomu je přesnost měření v čase neměnná a systém stabilní. Vhodnost této řady ještě podtrhuje splnění stupně krytí IP65, což znamená, že zařízení je odolné vůči vodě a prachu.

Související

Další články

  • Zefektivnění měření průtoku – vírový průtokoměr Vortex

    Společně s předním výrobcem měřící techniky Vortek Instruments rozšiřujeme naše portfolio o vysoce výkonný vírový průtokoměr Vortex. Tyto průtokoměry jsou ideální pro širokou škálu aplikací, od chemického průmyslu po energetiku. Nabízíme komplexní řešení pro

  • Víceparametrový průtokoměr pro vysoké průtoky a vodíkové aplikace

    Po velmi úspěšném startu máme se společností Vögtlin instruments to potěšení uvést na trh upgradovaný regulátor hmotnostního průtoku plynu d-flux. Tento víceparametrový průtokoměr pro vysoké průtoky a vodíkové aplikace je nyní k dispozici v

  • Řízení přívodu kyslíku při vaření piva pomocí regulátorů hmotnostního průtoku Vögtlin

    Proč je řízení přívodu kyslíku při vaření piva tak důležité? Je to jednoduché: kyslík je klíčovou složkou pro rozmnožování kvasinkových buněk. A tyto kvasinkové buňky přeměňují glukózu na oxid uhličitý a etanol - lidově řečeno